Standaard aansluitvermogen 10MVA op MS station

Voor al je vragen over het elektriciteitsnet, hoog- en middenspanningstechniek waarop je het antwoord maar niet kunt vinden. Wellicht kan iemand je helpen
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Hendrik
Nieuw forumlid. Wees vriendelijk voor 'm ;-)
Berichten: 2
Lid geworden op: 17 apr 2024 20:46
Dichtstbijzijnde trafo: Utrecht

Standaard aansluitvermogen 10MVA op MS station

Bericht door Hendrik » 18 apr 2024 20:57

Ik vroeg me af waarom er vaak gekozen wordt voor een aansluitvermogen van 10 MVA (of een veelvoud hiervan) voor bijvoorbeeld een zonnepark op een MS station. Heeft dit te maken met een standaardtype kabel, de grootte van de transformator, capaciteit aansluitvelden,regelgeving, tarifering of wat anders?

NSLA
50 kV
Berichten: 54
Lid geworden op: 20 dec 2021 08:30
Dichtstbijzijnde trafo: Kattenberg

Re: Standaard aansluitvermogen 10MVA op MS station

Bericht door NSLA » 20 apr 2024 11:19

Kosten en regulering 6 MVA is qua realisatie kosten net zo duur als 10 MVA. Vooral omdat een 3x1x630 kabel op 10 kV 10 MVA aan kan en netbeheerders over het algemeen een beperkt aantal kabels willen hebben (3x240 van 5MVA en 3x1x630 van 10 MVA).

Gebruikersavatar
Johan
380 kV + Netkaartcrew
Berichten: 611
Lid geworden op: 12 sep 2014 20:15

Re: Standaard aansluitvermogen 10MVA op MS station

Bericht door Johan » 22 apr 2024 11:05

Jaarlijks worden de aansluitkosten vastgesteld bij de netbeheerders. Tot en met 10 MVA zijn dat standaard kosten. T/m 3x250 amp eigen kabel uit trafostation, t/m 1750 kVA aansluiting uit MS ring in beschikbaar gestelde ruimte. Aansluiting 6 MVA uit een 10 t/m 50 kV station transport station en 10 MVA uit een station met 150, 66, 50 kV voedingspanning. Boven de 10 MVA maatwerk en boven de 100 MVA aansluiting bij Tennet. Plaatje is van een van de netbeheerders, waarden kunnen onderling verschillen.
Aansluitkosten.png
Aansluitkosten.png (63.53 KiB) 1174 keer bekeken

Gebruikersavatar
Hendrik
Nieuw forumlid. Wees vriendelijk voor 'm ;-)
Berichten: 2
Lid geworden op: 17 apr 2024 20:46
Dichtstbijzijnde trafo: Utrecht

Re: Standaard aansluitvermogen 10MVA op MS station

Bericht door Hendrik » 22 apr 2024 21:18

@Johan, NSLA, dank voor jullie reactie en duidelijk!

Ik ben nog wel benieuwd hoe dit zou zijn voor een gewenste aansluiting groter dan 10MVA, in het vrije domein.
Bijvoorbeeld voor een aansluitcapaciteit van zeg 18MVA of 25MVA. Zou je dan zelf een transformator en kabels kunnen aanleggen om dit aan te sluiten? (Stelt de netbeheerder hier dan eisen aan en zijn de kosten van het gebruik van maatwerk infra veel hoger?)

NSLA
50 kV
Berichten: 54
Lid geworden op: 20 dec 2021 08:30
Dichtstbijzijnde trafo: Kattenberg

Re: Standaard aansluitvermogen 10MVA op MS station

Bericht door NSLA » 24 apr 2024 06:34

Bij maatwerk (>10 MVA) betaal je geen standaard tarief meer, maar worden de kosten per aansluiting berekend (in principe werkelijke kosten). Zelf aansluiten mag (Ewet 16c). Netbeheerders kunnen hier wel eisen aan stellen; hangt ook ervanaf of de netbeheerder de aansluiting moet gaan beheren of dat de aangeslotene dit zelf doet. Als de netbeheerder het moet beheren, dan moet de aansluiting aan de eisen van de netbeheerder voldoen.

Gebruikersavatar
Johan
380 kV + Netkaartcrew
Berichten: 611
Lid geworden op: 12 sep 2014 20:15

Re: Standaard aansluitvermogen 10MVA op MS station

Bericht door Johan » 24 apr 2024 12:01

Om een idee van de kosten en waar aan te sluiten, ga er vanuit dat een aansluiting van ± 20 MVA is alleen mogelijk door een station met een voedingsspanning van 150 of 110 kV. Ik denk dat voldoende bekend is dat het moeilijk kan zijn om deze vermogens aan te sluiten.

Als de uitgaande spanning van dat station alleen 10 kV is dan is zo’n aansluiting daar nagenoeg onmogelijk. Dan blijven alleen stations met 20(23) en 50(66) uitgaande spanning over.

Bij 20(23) kV kan je als schatting een beetje de kosten voor een 10 MVA aansluiting aanhouden, daar komen de kosten van moeilijke weg en waterkruisingen nog bij. Ik ga er hierbij uit dat het een aansluiting voor een wind of zonnepark betreft, dus geen redundante voeding.

Bij 50(63) kV zijn de kosten vele malen hoger en daar komen dan ook nog de kosten van de 20MVA 50kV/20 of 50/30 kV trafo nog bij.

Johan

Plaats reactie