Hoogspanning 110 en straling

Voor al je vragen over het elektriciteitsnet, hoog- en middenspanningstechniek waarop je het antwoord maar niet kunt vinden. Wellicht kan iemand je helpen
Plaats reactie
Gebruikersavatar
gezondonderdegrond
Nieuw forumlid. Wees vriendelijk voor 'm ;-)
Berichten: 1
Lid geworden op: 15 okt 2017 20:00

Hoogspanning 110 en straling

Bericht door gezondonderdegrond » 26 okt 2017 07:22

Als bewoner in de buurt van een 110kv hoogspanningsnetwerk ben ik me eens gaan verdiepen in de straling die dat met zich meebrengt.
Het lukt me niet een goede berekening te vinden. Het gaat me om de straling van leidingen in de lucht maar ook onder de grond. De berekeningen die ik vind zijn meestal gebaseerd op 220 of 380 kv.
Wie helpt me verder? Alvast bedankt!

Gebruikersavatar
Hans
Site Admin + actief in het mainsite team
Berichten: 3824
Lid geworden op: 03 dec 2011 20:49
Dichtstbijzijnde trafo: Veenoord 110/10 kV

Re: Hoogspanning 110 en straling

Bericht door Hans » 09 nov 2017 19:09

Pardon dat hier nog niet op gereageerd is. Bij dezen.

Berekeningen van de specifieke magneetveldzone rondom een bestaande verbinding zijn altijd maatwerk. Er zijn geen kant en klare tabellenboekjes per spanveld of per verbinding beschikbaar van iedere verbinding in Nederland. Dat komt onder andere omdat er nogal wat variabelen in het spel zijn, ook binnen verbindingen met dezelfde netspanning (110 kV). Zo is de belasting van de verbinding van belang: meer stroomsterkte is meer magneetveld, simpel gesteld. Maar de belasting zelf is natuurlijk variabel door de dag en het jaar heen. Binnen de eigenschappen van de verbinding zelf zal daar een prikwaarde voor moeten worden gekozen voordat een berekening kan worden verricht.
Verder is ook de hoogte waarop de draden hangen van belang, net als de zogeheten geleiderconfiguratie. Een verbinding in vlakke configuratie (meestal herkenbaar door hamerkopmasten) heeft een bredere magneetveldzone dan een verbinding in drievlaks- of tonconfiguratie. Omdat er nogal wat ontwerpen hoogspanningsmasten worden toegepast en ook binnen één verbinding niet elke mast even hoog is, kan een berekening op aanvraag eigenlijk alleen gedaan worden door een bedrijf of partij die over veel gegevens en kennis van zaken beschikt.

Wanneer u werkelijk zo'n berekening wil laten uitvoeren, kan u contact opnemen met bijvoorbeeld Petersburg Consultants in Doorwerth. Zij zijn gespecialiseerd in o.a. magneetveld- en beïnvloedingsberekeningen en doen dit wel vaker bij hoogspanningslijnen. Maar u moet dan wel bedenken dat u een consult vraagt en dat en dus een rekening bij hoort. Het is aan u zelf om daar een keuze in te maken.

Overigens is het een misvatting dat grondkabels geen magneetveld zouden genereren. Weliswaar is de magneetveldzone smaller dan die van een bovengrondse lijn, maar omdat de afstand tussen personen (lopend op het maaiveld) en de geleiders (anderhalf tot twee meter diep begraven) veel kleiner is dan bij een luchtlijn, bevindt iemand die precies op de kabel gaat zitten zich zelfs in een veld van hogere sterkte dan wie onder een bovengrondse lijn gaat picknicken.

Laat u verder het hoofd niet op hol brengen door allerlei dingen die op internet te vinden zijn. Het staat vol met moeilijk te controleren verhalen.
Voor betrouwbare informatie over dit onderwerp kunt u het beste de informatie van het RIVM lezen. Dan weet u zeker dat u ervan op aan kan en dat de wetenschappelijke consensus wordt gevolgd.

Plaats reactie