job voegde de load toe: ↑24 dec 2020 14:45
Ik heb begrepen dat men 3 fase stroom heeft ontdekt, in plaats van dat je 6 draden nodig hebt (3 fase + 3 nul = 6 kabels) heb je er maar drie nodig want omdat elk van de 3 fase op een prachtige manier van elkaar afstaan waardoor als de ene draad "duwt" dan "trekt" de ander.
Hoewel het zeker een groot voordeel is dat je in plaats van met het systeem van 3 fases maar 3 draden nodig hebt voor het vervoeren van 3x zoveel elektriciteit als met een systeem met 1 fase, heeft het ontstaan ook te maken met hoe elektromotoren (en generatoren) werken. Dat concept heet een draaiveld en werkt met minimaal 3 fases. Ik zal proberen uit te leggen hoe een draaiveld werkt.
Probeer je een knipperlampje voor te stellen. Dit knipperlampje staat even symbool voor één fase wisselstroom. Het lampje gaat aan-uit-aan-uit-aan-uit. Dit heeft niets met een draaiende beweging te maken.
Stel je nu twee knipperlampjes voor, naast elkaar. Twee fases die om-en-om aangaan. Dit is een soort heen-en-weer gaan beweging.
Stel je nu drie knipperlampjes voor, in een driehoek geplaatst, die om de beurt aangaan. De volgorde is dan hoekpunt 1 - hoekpunt 2 - hoekpunt 3 - hoekpunt 1 - hoekpunt 2 - etc. Dit is een draaiende beweging. Als je nu 2 fases omdraait, gaat de beweging de andere kant op draaien.
Met 4 fases werkt dit ook, met 5 etc. 3 is het laagst mogelijke aantal waarmee je een draaiende beweging kunt voorstellen. Elektromotoren en generatoren draaien ook, en werken erg goed met een driefasig draaiveld. Dit is, naast het uitsparen van kabels, een belangrijke technische reden om met 3 fases te werken.
Zit er dan in mijn meterkast een apparaat dat de enkele fase evenredig over de 3 fase verdeeld en bestaat dit probleem niet meer? Of hoe werkt dit?
Zoals al is opgemerkt zitten huizen vaak om-en-om aangesloten. Er is dan onbalans in jouw aansluiting, en waarschijnlijk is er ook nog wel wat onbalans over bij het transformatorhuis bij jou in de buurt, bijvoorbeeld als je als enige in de hele wijk thuis bent. Maar over het hele land gezien middelt het allemaal uit.
Daar komt nog bij dat een heel groot deel van het energieverbruik in Nederland komt van apparaten die rechtstreeks op 3 fases worden aangesloten, zoals elektromotoren in bijvoorbeeld grote koelmachines (bijvoorbeeld van de vriezers in de supermarkt), in ventilatoren (bijvoorbeeld in de luchtaf- en toevoer in een sportschool) en kranen in de haven van Rotterdam.