Wereldnetkaart Google Earth

Discussie over netkaarten, waaronder onze eigen HoogspanningsNet Netkaart
Plaats reactie
Gebruikersavatar
bas380
380 kV + bouwde ZL-MEE in 3D
Berichten: 834
Lid geworden op: 06 apr 2012 19:01

Wereldnetkaart Google Earth

Bericht door bas380 » 03 aug 2012 17:07

ik heb een idee om mijn eigen versie van de google earth netkaart te gaan maken.
en niet zomaar een eigen versie, maar een wereldwijde google earth netkaart!

Tennet ga ik zowieso als eerste netbeheerder mee beginnen, maar persoonlijk weet ik niet welke beheerder ik daarna ga doen. dus heeft iemand nog een idee welke beheerdersgebied ik daarna kan gaan doen?

het maakt niets uit of het een beheerder in denemarken is of een exotische beheerder bijvoorbeeld (ik noem maar wat) de canadese Alberta Electric System Operator (kortgezegt AESO)

wikipedia zou wel helpen met het zoeken van die beheerders en ik zou ook graag een link voor de netkaart willen hebben om het voor mij makkelijk te maken.
Thuis in zijn EGD gebied

Gebruikersavatar
Hans
Site Admin + actief in het mainsite team
Berichten: 3824
Lid geworden op: 03 dec 2011 20:49
Dichtstbijzijnde trafo: Veenoord 110/10 kV

Re: Wereldnetkaart Google Earth

Bericht door Hans » 04 aug 2012 00:28

Zoals Ot zou zeggen: kiek uut.
De hele wereld is zonder omhaal gewoon te ambitieus. Echt. Om dat in te kloppen in je eentje zou een fulltimebaan voor een jaar opleveren (en ik kan het weten aangezien de NL-gridkaart ongeveer 50 uur heeft geduurd). Actueel houden en/of aan voldoende bronnen komen is niet te doen in Afrika of Azië. Om daar een voorbeeld van te geven: er zijn reeds gridkaarten van de hele wereld, maar zelfs een opensource-project zoals ITOworld (openstreetmap als grid en tientallen medewerkers) lukt het niet eens om een fatsoenlijke gridkaart van bijvoorbeeld India af te leveren. Conclusie: onthutsend, maar mijn bescheiden mening is dat je hier beter niet je vingers aan kan branden...

Wat ik wel bij je proef is een boel enthousiasme.
Dat is mooi, want ook zonder wereldkaart hebben we juist nog een specifiek, belangrijk en groot openstaand project liggen. Wat Hoogspanningsnet.com dringend nodig heeft (maar waar ik zelf geen tijd voor heb om het op korte termijn te maken) is de complementaire Google Earth gridkaart van België.
Op diverse plekken op het internet blijkt er verwezen te worden naar de reeds bestaande GE-netkaart van Nederland (de onze), maar er wordt net zo vaak gemopperd over het ontbreken van een Belgisch equivalent. En terecht. Het is een gat in de markt en het wordt tijd om ook hier de eerste te zijn. Immers, we hebben al heel wat ervaring met GE-netkaarten.

Ik bedoel dan een gridkaart van België die dezelfde eigenschappen heeft als de reeds bestaande versie van Nederland. Jeweetwel, trafo-icoontjes, logische indeling, een die hetzelfde kleurenschema aanhoudt als de internationale "standaard" en ook de Nederlandse GE-netkaart (rood voor 380, groen 220, blauw voor 150, en in het geval van België lichtbruin voor 70 kV) en ook waar de afzonderlijke circuits, de grondkabels (mag in rechte lijnen) en de interconnecties op staan, met de indrukwekkende precisie die men van ons gewend is. De bestaande Nederlandse kaart kan als voorbeeld dienen. Er zijn twee mensen uit België aanwezig op het forum die je allicht om wat advies kan vragen, en er is ook reeds (dankzij toestemming van Elia) een goede Belgische netkaart als PDF verkrijgbaar, of reeds te bekijken op de main site.

Mocht je er trek in hebben om eens een poging te wagen, dan hoor ik het graag!
Halfverankering is net als Volbeat: het kan altijd

voltron
380 kV
Berichten: 785
Lid geworden op: 25 apr 2012 13:28

Re: Wereldnetkaart Google Earth

Bericht door voltron » 04 aug 2012 01:15

http://www.geni.org/globalenergy/librar ... ndex.shtml

hier kan je netkaarten van heel wat landen vinden....

Google earth kaarten zijn niet overal op de wereld even goed zichtbaar (en je kan niet overal even ver inzoomen) als in Nederland. Daarnaast heb je in (voornamelijk) tropische gebieden nog wel eens dat er hele wolkenpartijen op de kaarten te zien zijn. Het is dan bijna onmogelijk om hoogspanningslijnen te volgen... Ook zijn de precieze plaatsen van hoogspanningslijnen in hooggebergte soms moeilijk te vinden door de door hoogteverschil vertekende kaarten (ben hier zelf achtergekomen toen ik ooit eens wilde uitzoeken hoe een grensoverschrijdende lijn in de Pyreneen er uit zag). Ook zal het bij bepaalde landen moeilijk zijn om aan informatie te komen..denk maar bijvoorbeeld aan een land als Iran (waar ze de hoogspanningsmasten gewoon lekker in de middenberm zetten, maakt het er nog eenvoudiger om het op te zoeken op google earth )

Misschien dat je je dan zou moeten beperken tot lijnen 380/400/500/750 kV en hoger? Maar zelfs dat is al superveel werk.

Gebruikersavatar
ElektroThriller
Nethistorienestor
Berichten: 3162
Lid geworden op: 12 mar 2012 12:29
Dichtstbijzijnde trafo: Almere De Vaart

Re: Wereldnetkaart Google Earth

Bericht door ElektroThriller » 04 aug 2012 17:36

Ooit werd iemand gevraagd of ie piano kon spelen. Het buitengewoon laconieke antwoord luidde dat ie het nog nooit geprobeerd had. Kortom: werk aan realistische doelen. Inderdaad, België bijvoorbeeld. Prima als mensen via hun vakantie in het een of andere Verweggistan foto's van voor elektriciteit bedoelde 'luchtkastelen' maken. Maar ook dichter bij huis. Ondanks het feit dat er voor Nederland aan een versie 3 wordt gedacht is er nog veel meer denkbaar. Persoonlijk vind ik het opnemen van de locaties van individuele masten van een lijn, inclusief nummers, heel zinvol. Dat is een van de achtergronden van de door mij geïnitieerde bijdrage Namen en rugnummers. (Verder heb ik daarbij heel wat nieuwe soorten onkruid leren kennen...)

OpenStreetMap is een Wikipedia-achtig kaartenproject. De door hoogspanningsnet.com verzorgde netkaarten worden ook geacht het resultaat van meerdere inbrengen te zijn. De hoogspanningslijneninfo in OpenStreetMap lijkt verdacht veel op de info over hoogspanningslijnen op de nieuwste generatie topografische kaarten 1 op 25.000 van Kadaster/Topografische Dienst. (Ik heb het geluk over het een en ander anno 2012 te beschikken. Ook de geluidsschermen langs snelwegen staan er tegenwoordig op...)

Er zijn interessante ontwikkelingen op cartografisch gebied gaande. Google maar eens met 'pdok' als zoekterm. Inderdaad: Publieke Dienstverlening Op de Kaart. Naast de info van Tennet en RIVM zal er ongetwijfeld ook op andere wijze kaartmateriaal over de infrastructuur van de elektriciteitsvoorziening komen.
Laatst gewijzigd door ElektroThriller op 06 aug 2012 16:46, 1 keer totaal gewijzigd.
Groenestroomcircuitsspotter sinds 19 april 2013

Gebruikersavatar
Hans
Site Admin + actief in het mainsite team
Berichten: 3824
Lid geworden op: 03 dec 2011 20:49
Dichtstbijzijnde trafo: Veenoord 110/10 kV

Re: Wereldnetkaart Google Earth

Bericht door Hans » 05 aug 2012 12:34

ElektroThriller schreef: Ondanks het feit dat er voor Nederland aan een versie 3 wordt gedacht is er nog veel meer denkbaar. Persoonlijk vind ik het opnemen van de locaties van individuele masten van een lijn, inclusief nummers, heel zinvol. Dat is een van de achtergronden van de door mij geïnitieerde bijdrage Namen en rugnummers.
Dat is technisch geen probleem.
Het enige wat we nodig hebben is van iedere verbinding op precies twee plekken een leesbaar rugnummer (met Streetview) om te bepalen in welke richting het nummer optelt. Vervolgens even een handig icoontje bouwen om als punaise te gebruiken en dan alle ruwweg 20.000 masten van Nederland hun nummer geven.
Deze nummers kunnen dan als "add-on" bovenop de standaardkaart geladen worden, zodat ze aan en uit te zetten zijn. Ideaal voor detailwerk.

Het is denkbaar deze kaart te combineren met de kleuren van de circuits. Immers, op de standaardnetkaart zijn de circuits toch al apart ingetekend zodat alleen de kleur hoeft te worden aangepast. We krijgen dan een heel nieuwe kaart die voor de echte die-hards handig is.

Kortom, technisch is dat prima te doen en het zou een uiterst interessante en nuttige kaart opleveren - maar zoals altijd gaat er wel een boel werk in zitten.

Op het gebied van de standaardnetkaart is weinig nieuws meer te doen dan 'm up to date te houden. Deze kaart is ook de spannendste niet omdat er voor deze kaart alternatieven op een ander platform bestaan. Maar voor de mastsoortenkaart geldt dat niet. Laat staan voor nog specialistischer kaarten. Dat soort kaarten bestaan nergens anders en daarom is het een gat waarin Hoogspanningsnet.com een belangrijke rol hoopt in te nemen.
Wie een dergelijke kaart wil helpen bouwen: welkom.
Halfverankering is net als Volbeat: het kan altijd

Gebruikersavatar
Knarvel
380 kV + Netkaartcrew
Berichten: 1184
Lid geworden op: 29 apr 2012 18:19
Dichtstbijzijnde trafo: Waarderpolder

Re: Wereldnetkaart Google Earth

Bericht door Knarvel » 05 aug 2012 12:52

Hans schreef: lukt het niet eens om een fatsoenlijke gridkaart van bijvoorbeeld India af te leveren.
De indische TSO's hebben er ook moeite mee, weten we sinds kort uit het nieuws... (SCNR)
Hans schreef: ...gemopperd over het ontbreken van een Belgisch equivalent.
Ik heb Belgie op 220kV en 380kV vrijwel klaar. Met de 150kV ben ik op zo'n geschatte 30%. Ik gebruik de HS-Net-transformatorsymbolen nu niet, maar zou dat wel willen invoeren als daarnaar vraag blijkt te bestaan, en de geestelijke vader van deze sympbolen daarin toestemt. Overigens zou ik als je een kaart van B en NL samenvat, er Luxemburg ook bij pakken... Kleine moeite, en het is compleet.

Ik denk dat je vroeger of later toch bij de OSM gaat uitkomen... Jammer genoeg is het OSM-interface niet erg DIY-vriendelijk, dat heeft Google beter gedaan, maar langzaam is het kaartmateriaal van GE toch wel oud aan het worden... Wat we eigenlijk nodig hebben is een OSM naar .kml filter, dat zal iemand anders al vast wel geschreven hebben, ik ga maar eens op zoek.

Gebruikersavatar
Hans
Site Admin + actief in het mainsite team
Berichten: 3824
Lid geworden op: 03 dec 2011 20:49
Dichtstbijzijnde trafo: Veenoord 110/10 kV

Re: Wereldnetkaart Google Earth

Bericht door Hans » 05 aug 2012 17:49

Knarvel schreef:
Hans schreef: ...gemopperd over het ontbreken van een Belgisch equivalent.
Ik heb Belgie op 220kV en 380kV vrijwel klaar. Met de 150kV ben ik op zo'n geschatte 30%. Ik gebruik de HS-Net-transformatorsymbolen nu niet, maar zou dat wel willen invoeren als daarnaar vraag blijkt te bestaan, en de geestelijke vader van deze sympbolen daarin toestemt. Overigens zou ik als je een kaart van B en NL samenvat, er Luxemburg ook bij pakken... Kleine moeite, en het is compleet.
Kijk eens aan. Er is zowaar al iemand bezig. Hans is blij. Tenminste, als we jouw versie inderdaad op Hoogspanningsnet.com mogen aanbieden.

In het geval van ja: voor de consistentie van de kaarten is het aangenaam wanneer we dezelfde kleuren aanhouden. Want 150 kV levert dan een probleem op. Op de bestaande Nederlandse netkaart is 150 kV blauw en 110 kV zwart. Op de Belgische netkaart van Elia is 150 kV zwart. Dat gaat bijten. Mijn voorkeur is blauw voor 150 kV. Niet om de kleurcode van TenneT te bevoordelen ten opzichte van Elia, maar wel omdat ook ITOworld blauw hanteert voor spanningen tussen 100 en 200 kV zodat de kaart op Europees niveau dan beter overeen komt.

Hoe dan ook, dezelfde icoontjes horen er ook bij. Ik kan ze je een keer opsturen, maar de manier waarop ze op de huidige netkaart staan is relatief complex. Denk aan schaalgrootte van het icoontje, de letters en het deels transparante polygoon op het station.
Mocht je denken: da's me te veel werk, dan wil ik ze er zelf ook gerust later op aanbrengen. Dat is een kleine moeite vergeleken met het intekenen van alle circuits.
Knarvel schreef:Ik denk dat je vroeger of later toch bij de OSM gaat uitkomen... Jammer genoeg is het OSM-interface niet erg DIY-vriendelijk, dat heeft Google beter gedaan, maar langzaam is het kaartmateriaal van GE toch wel oud aan het worden... Wat we eigenlijk nodig hebben is een OSM naar .kml filter, dat zal iemand anders al vast wel geschreven hebben, ik ga maar eens op zoek.
OSM is een dijk van een project, maar ik ken het platform hoegenaamd niet. Kortom: koudwatervrees. Geen idee hoe een en ander daar in zijn werk gaat.

OSM naar KML conversie is misschien wat tricky, maar biedt OSM de mogelijkheid tot de andere kant op, namelijk het inladen van een .KML-overlay? Want in dat geval is het hele probleem oplosbaar als er tenminste (zoals je al noemt) een conversiemogelijkheid is van .kml naar OSM of andersom. Dan kan het product in kwestie op één van de twee platforms gebouwd worden en daarna slechts met weinig wijzigingen gewoon voor beide platforms worden aangeboden, zodat de hele discussie op een uiterst elegante manier overbodig zou worden.
Halfverankering is net als Volbeat: het kan altijd

Gebruikersavatar
ElektroThriller
Nethistorienestor
Berichten: 3162
Lid geworden op: 12 mar 2012 12:29
Dichtstbijzijnde trafo: Almere De Vaart

Re: Wereldnetkaart Google Earth

Bericht door ElektroThriller » 06 aug 2012 16:39

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Conv ... en_formats biedt waarschijnlijk de mogelijkheden en onmogelijkheden van conversies.
Groenestroomcircuitsspotter sinds 19 april 2013

Gebruikersavatar
bas380
380 kV + bouwde ZL-MEE in 3D
Berichten: 834
Lid geworden op: 06 apr 2012 19:01

Re: Wereldnetkaart Google Earth

Bericht door bas380 » 06 aug 2012 21:57

wel, ik zou als eerste maar ook met de 380kv verbindingen beginnen in belgie.

kan ik even aan mijn idee wennen.
Thuis in zijn EGD gebied

Gebruikersavatar
Knarvel
380 kV + Netkaartcrew
Berichten: 1184
Lid geworden op: 29 apr 2012 18:19
Dichtstbijzijnde trafo: Waarderpolder

Re: Wereldnetkaart Google Earth

Bericht door Knarvel » 27 aug 2012 00:26

bas380 schreef:wel, ik zou als eerste maar ook met de 380kv verbindingen beginnen in belgie.
kan ik even aan mijn idee wennen.
Bas, dat vindt je nu hier, succes!

Plaats reactie