Elektriciteitsproductie België

Discussieer mee over de wereld van het grootschalig elektriciteitsnet en alles wat daarmee te maken heeft
Mastbeeld van deze aansluiting
Shrek
380 kV + Netkaartcrew
Loads: 2231
Aangesloten op: 18 mei 2012 17:53
Dichtstbijzijnde trafo: Boortmeerbeek

Re: Elektriciteitsproductie België

Load door Shrek » 06 apr 2021 23:14

Gisteren was er, net als vandaag een lekker briesje, je zou dan verwachten dat de Belgische windturbines vollenbak kunnen draaien. Maar helaas, zo ging het niet...

Gisteren stond er op de middag een mooi lentezonnetje, dit gaf 2,5 GW PV-productie op de piek:
zon.jpg
zon.jpg (69.86 KiB) 974 keer geschouwd
Ook de Belgische windturbines waren met hun 3 GW de hele dag al goed bezig, op de middag trok de wind nog wat aan en ging het naar 4 GW productie.

Van de PV hangt 100% op het LS/MS-net, van de windturbines op land hangt ongeveer 500MW op MS. Deze 2 producties moet je dus elektrisch gezien niet tellen als productie maar als een negatief verbruik, ze doen immers de belasting op het Elia-net dalen. Het effect van de toegenomen wind en vooral de zon is goed te zien op de elektriciteit die Elia aflevert aan klanten en de distributiemaatschappijen:
load.jpg
load.jpg (27.53 KiB) 974 keer geschouwd
De baseload zakt dus onder de 4GW. Toegegeven, dat is momenteel nog uitzonderlijk, maar onder de 5GW duikt hij heel regelmatig. Het resultaat is dat België elektriciteit genoeg heeft en dus aan het buitenland kan verkopen, alleen is er maar voor 2GW aan afzetmarkt te vinden.
Er is dus 4+2=6GW verbruik, terwijl de kerncentrales 5,5GW produceren, er 1GW aan draaiende reserve en WKK's aanstaat en nog 3GW wind (op HS aangesloten). 9,5GW productie voor 6GW verbruik, dat gaat niet. De kerncentrales kunnen een symbolische 500MW naar beneden afregelen, dus het is de windenergie de het moet ontgelden. Maar liefst 2 GW aan windturbines wordt stilgezet, ongeveer 4000MWh groene elektriciteit gaat de vuilbak in.
CIPU.jpg
CIPU.jpg (61.89 KiB) 974 keer geschouwd
Conclusie? We hebben te veel onflexibele kernenergie in België, zeker 3 reactoren kunnen eigenlijk zonder problemen vandaag al dicht. Dit soort dagen dat de kerncentrales en hun inflexibiliteit het systeem in de war brengen neemt alleen maar toe terwijl het aantal dagen dat de aanwezigheid van dat overtal kernreactoren een hoge elektriciteitsprijs kan voorkomen snel afneemt.
wind.jpg
wind.jpg (61.35 KiB) 974 keer geschouwd

MCvarial
middenspanning
Loads: 35
Aangesloten op: 26 feb 2017 15:43

Re: Elektriciteitsproductie België

Load door MCvarial » 07 apr 2021 00:04

Shrek voegde de load toe:
06 apr 2021 23:14
Conclusie? We hebben te veel onflexibele kernenergie in België, zeker 3 reactoren kunnen eigenlijk zonder problemen vandaag al dicht. Dit soort dagen dat de kerncentrales en hun inflexibiliteit het systeem in de war brengen neemt alleen maar toe terwijl het aantal dagen dat de aanwezigheid van dat overtal kernreactoren een hoge elektriciteitsprijs kan voorkomen snel afneemt.
wind.jpg
Mooie uiteenzetting tot aan de conclusie die er compleet naast zit.

Zelfs al zou er vandaag geen enkele kerncentrale draaien dan zouden de prijzen alsnog negatief gegaan zijn.
Ook in onze buurlanden gingen de prijzen negatief, vooral in de landen met een gering aandeel nucleair.
In Frankrijk bleven de prijzen positief terwijl men daar net een groter aandeel kernenergie heeft.
Negatieve prijzen zijn niet noodzakelijk het gevolg van de productietechnologiëen die landen gebruiken maar vooral van hoeveel elektriciteit op de lange termijn werd verkocht vs hoeveel op de day ahead en intraday markten.
Zelfs als je op paasmaandag alle windturbines, zonnepanelen, kerncentrales en gascentrales had uitgezet zouden de prijzen nog steeds negatief geweest zijn. De importcapaciteit vanuit de landen met negatieve prijzen was namelijk hoger dan de totale vraag.

Wat bijvoorbeeld opvalt is enerzijds dat de kerncentrales niet maximaal hebben gemoduleerd, in principe kan men momenteel meer dan 1,5GW moduleren terwijl er "maar" 500MW werd gemoduleerd. Dat kan een reflectie zijn van hoeveel de eigenaars op de lange termijn verkopen vs op de korte termijn markten.

Wat anderzijds opvalt is opnieuw de sterkte onderschatting van hernieuwbare energieproductie (vooral zon) op de day ahead voorspellingen. Hierdoor ging de onbalansprijs sterk negatief op de dag zelf. Deze onbalansprijzen zijn dan ook de reden waarom windturbines werden uitgezet.

Verder bleef er ook 1GW aan gascentrales draaien op het transportnet (en waarschijnlijk nog eens zoveel op het distributienet). Bijvoorbeeld St Ghislain en Herdersbrug terwijl dat gewone STEGs zijn zonder WKK. Terwijl de WKK van Zandvliet wél werd gestopt.


Dus zomaar even tot de conclusie komen dat kerncentrales sluiten hier een oplossing zou kunnen bieden is onzin. Zeker wetende dat men enkele uren later in de omgekeerde situatie terecht kwam met prijzen tot 544€/MWh en tekorten tot 1GW en dat met alle gas- en kerncentrales in dienst. (Op Doel 2 en Amercoeur na). Mochten overschotten vaker voorkomen dat tekorten er meer en meer kopers naar de day ahead markt gedreven zouden worden gezien er daar dan lagere prijzen te krijgen zouden zijn. De realiteit toont echter een ander beeld waarbij de day ahead prijzen systematisch aan het oplopen zijn, vooral door hogere gas, steenkool en CO2 prijzen. Daardoor kiezen net meer kopers voor lange termijn markten dat in combinatie met een toenemend aandeel hernieuwbaar dat enkel op die korte termijn markt kan spelen komt de volatiliteit van die markt natuurlijk niet ten goede. Wat het uiteraard nog minder aantrekkelijk maakt om daar te gaan kopen.

pietje
70 kV
Loads: 76
Aangesloten op: 13 apr 2020 10:04

Re: Elektriciteitsproductie België

Load door pietje » 07 apr 2021 00:52

Zoals wel meer het geval is, werden ook dit keer de negatieve prijzen vooral veroorzaakt door Duitse dumping van elektriciteit uit windenergie.
De waarheid heeft ook zijn rechten, maar dat interesseert bepaalde dogmatische politici niet en de pers neemt hun riedeltje klakkeloos over.
Het ene moment mee protesteren tegen die verderfelijke CO2 uitstoot, en even later doodleuk extra CO2 uitstoot organiseren om toch maar de scalp van de kernenergie te kunnen binnenhalen.

Ach ja, we kunnen er ons stilaan bij neerleggen dat CO2 arme elektriciteit meer en meer ingevoerd gaat worden.
Ik blijf hopen dat die 4GW extra gascentrales er niet komen, want onze elektriciteitsrekening staat al bol van de nutteloze steunmaatregelen, waardoor de overstap van gezinnen naar warmtepompen sterk ontmoedigd wordt.

Als de gascentrales er niet komen, gaat in de winter vroeg of laat wel eens het licht uitgaan, tenzij men in NL tegen die tijd zelf een aantal GW kerncentrales heeft bijgebouwd.

ds23man
380 kV
Loads: 414
Aangesloten op: 11 okt 2020 12:29

Re: Elektriciteitsproductie België

Load door ds23man » 07 apr 2021 08:31

Het KNMI heeft er een berekeningetje op los gelaten:

https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuw ... ind-en-zon

BaDu
Globale moderator
Loads: 2043
Aangesloten op: 18 mar 2014 13:55
Dichtstbijzijnde trafo: Kattenberg

Re: Elektriciteitsproductie België

Load door BaDu » 07 apr 2021 10:31

pietje voegde de load toe:
07 apr 2021 00:52
.... tenzij men in NL tegen die tijd zelf een aantal GW kerncentrales heeft bijgebouwd.
Ik heb er zelf niet veel vertrouwen in dat die kerncentrales er gaan komen en al zeker niet binnen 10-15 jaar.
Het geschetste "probleem" (periodieke overproductie) wordt er alleen maar door vergroot (doordat de nuke net als in BE baseload volcontinue willen draaien om hun kosten terug te verdienen). En mi redelijk gebalanceerd stukje over de mogelijke rol van nukes in het NL systeem vindt je hier.
pietje voegde de load toe:
07 apr 2021 00:52
....
Als de gascentrales er niet komen, gaat in de winter vroeg of laat wel eens het licht uitgaan...
TenneT geeft in hun forecast inderdaad na 2025 een grotere kans op uitval door stroom tekorten (gebaseerd op huidige beleid).

In het algemeen wordt het beeld steeds duidelijker:
Er komen steeds langere en frequentere periodes van overproductie van stroom in west europa (wat mi een goeie ontwikkeling is, renewables beginnen een grote bijdrage te leveren aan de CO2 vrije productie van stroom). Nu moeten we deze overschotten nog nuttig gaan gebruiken, door:
- Elders minder CO2 uit te stoten, daarvoor is een grote interconnectie nodig met die gebieden
- Op te slaan in accu's voor kortere termijn
- Converteren naar waterstof of andere synthetische gassen/brandstoffen en deze in de industrie en vervoer te gebruiken
- Converteren naar waterstof voor lange termijn opslag (indien nodig)

Alle drie de opties zijn er nu nog niet rendabel, en dat betekend dat we op dit moment nog gedwongen zijn tot weggooien van groene stroom (helaas). Er moet dus haast gemaakt worden met een werkende markt voor flexibele productie en gebruik, het bouwen van interconnectie capaciteit, het bouwen van en/of ontsluiten van accuopslag en het bouwen van elektrolysers. Wellicht ook ongeveer in deze volgorde.

Het weggooien van deze energie is natuurlijk zonde, maar eigenlijk doen we met stroomproductie uit kolen en gas niet veel anders, we gooien 40-60% weg als warmte. :DD
KML-generator generator

pietje
70 kV
Loads: 76
Aangesloten op: 13 apr 2020 10:04

Re: Elektriciteitsproductie België

Load door pietje » 07 apr 2021 10:44

Het jammere is dat dital jaren bekend is, maarde politiek is nog steeds niet mee, want het gaat om zeer veel geld. Ze gooien liever geld weg aan nieuwe gascentrales waarmee we enkel iets op korte termijn doen.

De eventuele kerncentrales in NL komen zeker te laat, maar misschien dat dat het voordeel heeft om het draagvlak te verhogen als er regelmatig eens een black-out geweest is.

ds23man
380 kV
Loads: 414
Aangesloten op: 11 okt 2020 12:29

Re: Elektriciteitsproductie België

Load door ds23man » 07 apr 2021 10:50

Aan paar nieuwe gascentrales gaan we echt niet ontkomen. Als je de berekening van het KNMI ziet zou je 8x het dagverbruik als opslag moeten hebben om de productie dippen van zon en wind op te vangen. Dat is gigantisch veel en zie ik op korte termijn niet gerealiseerd worden.

pietje
70 kV
Loads: 76
Aangesloten op: 13 apr 2020 10:04

Re: Elektriciteitsproductie België

Load door pietje » 07 apr 2021 11:16

Maar die berekening gaat enkel uit van opslag. Als er meer en verdere interconnecties zijn, zal de nood aan opslag sterk verminderen.
Ik heb ooit eens een rapport gelezen dat al Europa verbindingen kan leggen om enkele 10tallen GW transport bouwt tussen grofweg de Noordzee en het Middellandse-Zeegebied, we met renewables toch altijd voldoende productie kunnen hebben.
Als daar geografisch gespreid nog wat sturing, opslag en/of baseload (nucleaire) productie bij komt, neemt de grootte van de benodigde interconnectie en renewables af.

Maar op dit moment staan we quasi nergens om volledig op CO2 arme elektriciteit te vertrouwen. We gaan eerst nog een beetje de verkeerde richting uit.

ds23man
380 kV
Loads: 414
Aangesloten op: 11 okt 2020 12:29

Re: Elektriciteitsproductie België

Load door ds23man » 07 apr 2021 11:30

Het is een berekening wat er nodig is om als Nederland zelfvoorzienend te zijn met zon en wind. Verder zijn de windmolenparken op zee niet meegenomen.

Mastbeeld van deze aansluiting
larsg
laagspanning
Loads: 9
Aangesloten op: 13 jan 2021 02:05
Dichtstbijzijnde trafo: Malle-BE

Re: Elektriciteitsproductie België

Load door larsg » 07 apr 2021 11:32

Zitten jullie niet wat teveel vast in een verouderd denkkader?

Weet dat elektrisch verbruik enorm gaat toenemen met warmtepompen en EV's. Lijkt me een goede zaak voor de decarbonisatie maar dan heb je extra capaciteit nodig. Wellicht zal binnen 5 à 10 jaar een heel groot deel van grote verbruikers, ook bij consumenten, met de juiste incentives stuurbaar zijn.

Nucleaire centrales in BE is echt wel het domste wat je kan doen! Tenzij je graag komende winter kaarsjes staat te branden?

Plaats reactie