System split entso-e 8 januari

Discussieer mee over de wereld van het grootschalig elektriciteitsnet en alles wat daarmee te maken heeft
ds23man
380 kV
Berichten: 1803
Lid geworden op: 11 okt 2020 12:29

Re: System split entso-e 8 januari

Bericht door ds23man » 16 jan 2021 19:01

Leuke mix van de legal department en communications, maar geen verklaring wat dit veroorzaakt heeft.

Dweep
150 kV
Berichten: 153
Lid geworden op: 16 mei 2017 02:48
Dichtstbijzijnde trafo: Ridderkerk

Re: System split entso-e 8 januari

Bericht door Dweep » 16 jan 2021 19:05

Ik had ook geen gedegen rapport verwacht met een week :sobeit:

maarten
220 kV
Berichten: 339
Lid geworden op: 22 mei 2017 10:38

Re: System split entso-e 8 januari

Bericht door maarten » 16 jan 2021 20:41

Kunnen we hieruit wel concluderen dat op het moment van de split een significante vermogensstroom van zuidoost naar noordwest was?

Er wordt wel gehint op de oorzaak van het probleem:
outages of several transmission network elements in a very short time
Dus geen centrale(s) die van het net gingen, maar hoogspanningsstations of -lijnen die eruit gingen. Wat ook te zien is in het frequentieverloop. Als er een centrale van het net zou zijn gegaan zou er overal een daling in frequentie zijn geweest.

Gebruikersavatar
Hans
Site Admin + actief in het mainsite team
Berichten: 3824
Lid geworden op: 03 dec 2011 20:49
Dichtstbijzijnde trafo: Veenoord 110/10 kV

Re: System split entso-e 8 januari

Bericht door Hans » 18 jan 2021 11:04

Dat viel enkele anderen van ons ook al op op een andere discussieplek.
Er kloppen dingen niet. :uhokee:

Dat zuidoostelijk Europa in overfrequentie vloog past niet bij het trippen van een paar gigawatt in hetzelfde deel van het net omdat binnen dat subblok simpelweg niet voldoende FCR-massa aanwezig was om een dergelijke val te kunnen stuiten ná de split. Simpeler gezegd, haal je 3,8 gigawatt neer in dat deel van het blok en treedt vervolgens een split op, dan hou je het niet en moet er onherroepelijk een paar gigawatt load worden afgegooid. Maar in plaats daarvan gebeurde dat juist in Frankrijk en Italië, aan de andere zijde van de split.
Simpel gezegd, het verkeerde blok is in overfrequentie gevlogen voor de theorie dat in het zuidoosten productie is afgevallen.

Men geeft aan dat de blokken UK/Ierland en Nordic beiden terstond zijn bijgesprongen via eigen FCR en via de DC-verbindingen honderden megawatts meer zijn gaan leveren. Ook dat extra vermogen komt binnen aan de noordwestelijke zijde van het centrale UCTE-blok, hetzelfde blok waar desondanks belasting is afgegooid. De precieze plek en richting van de split zegt vooral iets over waar de zwakste schakels zaten in het razend ingewikkelde speelveld van momentane productie, impedantie in een vermaasd supernet en ook ad-hoc situaties zoals onderhoud. Over die laatste is wel documentatie op het transparency platform, maar die lijstjes zijn doorgaans incompleet of op zijn best slecht bijgehouden.

Het zou er inderdaad op kunnen wijzen dat de eerste oorzaak geen trip in de productie was, maar dat er 'gewoon' iets behoorlijk mis ging in het 400 kV-net zelf. Feitelijk iets dat kan lijken op de Cruiseschipstoring (Diele - Conneforde, 2006), alleen dan op een andere plek en op een dag waarop de loadflow heel anders door het net liep dan op die dag veertien jaar geleden. In dat geval kan het maar zo zijn dat we tegen de omgekeerde volgorde aan kijken: pas na de split zijn dan in het zuidoostelijk blok enkele productieclusters van het net gegooid om de overfrequentie te stuiten, in plaats van dat zij juist de oorzaak waren. Dan staan we voor niets met verdachtmakende vingertjes naar vooralsnog nergens bij naam en rugnummer bekende Roemeense kolenclusters te wijzen, terwijl hun opoffering misschien juist wel de dag heeft gered daar in zuidoostelijk Europa.
Een boel gespeculeer in elk geval.

Maar wat een case is dit. Het beste scenario: iets waanzinnig interessants dat op het nippertje goed ging en waar we dankzij de netfrequentiemeting van BaDu van meet af aan bovenop zaten met eigen materiaal, maar ook iets dat mogelijk een waarschuwing voor de toekomst herbergt.

En in elk geval heeft het ook tot gevolg gehad dat de mainsite afgelopen week een eh.. coronaatje deed ten gevolge van de aandacht voor dit gebeuren. :engel:

Mainsite load 14dag.jpg
Load op de mainsite, unieke non-robot IP's op de homepage, rechtstreekse hit
Mainsite load 14dag.jpg (16.55 KiB) 6028 keer bekeken
Halfverankering is net als Volbeat: het kan altijd

Gebruikersavatar
ktf
110 kV
Berichten: 132
Lid geworden op: 04 feb 2020 19:47
Dichtstbijzijnde trafo: Bergen op Zoom

Re: System split entso-e 8 januari

Bericht door ktf » 18 jan 2021 11:17

Wat ik alleen nog niet helemaal snap: de frequentie zat nu op 49,74 Hz, en het artikel op de mainsite zegt het volgende
Wat leert ons dit? In elk geval dat het simultaan trippen van omvormers van zonnepanelen stilletjes een potentiële kracht van formaat begint te worden. Eentje die we serieuzer moeten gaan nemen. Een omvormer is tevens productie zonder inertie: er draait immers geen generatorkern.
Echter, ik heb de RfG er eens bijgepakt, daarin wordt verwezen naar deze tabel. Daar staat dat een omvormer minimaal een half uur door moet ploeteren (oftewel: een half uur niet mag trippen) op minimaal 47,5Hz. Dat is dus een factor 10 lager dan 49,74Hz. Sterker nog, binnen de bandbreedte 49-51Hz is er een verplichting om ongelimiteerd door te werken, oftewel, niet mag trippen.

Of vergelijk ik nu appels met peren?

Gebruikersavatar
Hans
Site Admin + actief in het mainsite team
Berichten: 3824
Lid geworden op: 03 dec 2011 20:49
Dichtstbijzijnde trafo: Veenoord 110/10 kV

Re: System split entso-e 8 januari

Bericht door Hans » 18 jan 2021 12:19

Het trippen van de omvormers voor het plaatselijke setje panelen trad op bij (in ieder geval) één persoon hier binnen deze groep en ook bij een kennis erbuiten. Daar is die zinsnede op herleid, hoewel er trouwens geen andere verhalen bekend zijn geraakt sindsdien. De eigen omvormer hierop uitlezen is een drama omdat Goodwe een bedroevend dataportaal heeft dat alleen voorziet in basisgegevens met teveel grafische opsmuk en te weinig detail.

Het kan dus zijn dat het gevaar van massaal trippende omvormers is overschat tijdens het schrijven van het artikel, slechts enkele uren na de gebeurtenis en met destijds minder volledige informatie dan nu voorhanden is. Het is in die tijd altijd zoeken naar informatie. Voorbeeld: dat het Maastrichts UMC eraf ging wist ik alleen via een kennis die daar werkte en het op een stormchaser-app meldde, op zijn beurt om ondergetekende om opheldering te vragen omdat wij doorgaans redelijk op de hoogte zijn als er iets groots stuk is.

Hoe, wat en waarom sommige omvormers er de brui aan gaven is niet bevestigd, al is een werkingsinterval tussen 49 en 51 Hz een behoorlijk ruime marge. (Is daar documentatie over gelieerd aan wettelijke normen of bepalingen?) Mocht het niet de frequentie an sich zijn geweest, dan is het misschien niet ondenkbaar dat een ander verschijnsel tegelijk met de frequentiedaling een rol heeft gespeeld. In dezelfde seconden als waarin de frequentie kelderde vervormde ook de fasehoek, zie het artikel van Netzfrequenz. Ik heb geen verstand van omvormers en waar die dingen precies zenuwachtig van worden, maar het trippen van zo'n apparaat precies op hetzelfde moment als de storing is wel verdacht.
Halfverankering is net als Volbeat: het kan altijd

ds23man
380 kV
Berichten: 1803
Lid geworden op: 11 okt 2020 12:29

Re: System split entso-e 8 januari

Bericht door ds23man » 18 jan 2021 12:35

Mijn Solardge omvormer is niet getript. Wat betreft regelgeving: vanaf 51 Hz moet een omvormer rustig zijn vermogen terugregelen en boven de 52Hz helemaal stoppen. Bij een weer dalende frequentie moet ie beneden de 52 Hz weer rustig zijn vermogen opbouwen.

ds23man
380 kV
Berichten: 1803
Lid geworden op: 11 okt 2020 12:29

Re: System split entso-e 8 januari

Bericht door ds23man » 18 jan 2021 12:38

Heb het bruine vermoeden dat het probleem in de Frankrijk/Spanje hoek is ontstaan. Frankrijk zit al aan max qua verbruik en in Spanje was er een koudegolf waardoor iedereen zijn elektrisch kacheltje aanzette. Tel daarbij op dat veel productiecapaciteit in Spanje plat ligt door storingen, dan is er maar een druppel nodig...

Gebruikersavatar
ktf
110 kV
Berichten: 132
Lid geworden op: 04 feb 2020 19:47
Dichtstbijzijnde trafo: Bergen op Zoom

Re: System split entso-e 8 januari

Bericht door ktf » 18 jan 2021 14:29

Hans schreef:
18 jan 2021 12:19
Het kan dus zijn dat het gevaar van massaal trippende omvormers is overschat tijdens het schrijven van het artikel, slechts enkele uren na de gebeurtenis en met destijds minder volledige informatie dan nu voorhanden is.
Dat is zonder meer waar, mijn post was ook niet zozeer kritiek op het geschrevene, alsmeer een vraag danwel interessant discussiepunt.
al is een werkingsinterval tussen 49 en 51 Hz een behoorlijk ruime marge. (Is daar documentatie over gelieerd aan wettelijke normen of bepalingen?)
De tweede link die ik stuurde is direct naar de EU-verordening. De Nederlandse vertaling ervan wordt rechtstreeks gelinkt door TenneT (hier) als 'aansluitvoorwaarden voor elektriciteitsproducenten'. Dit zijn dus wettelijke bepalingen. De tabel vind je op pagina 14 en 15, het is tabel 2.

Er staat ook dat systeembeheerders (dat zijn Enexis, Stedin, Liander etc. denk ik?) aanvullende eisen kunnen stellen. Ik zal binnenkort is in het contract duiken wat hier pas ondertekend is (systeem van 80kW)

edit: ik heb even snel gekeken, maar in de algemene voorwaarden voor producenten staat nagenoeg geen technische eisen, dus daar valt verder niet in te duiken

ds23man
380 kV
Berichten: 1803
Lid geworden op: 11 okt 2020 12:29

Re: System split entso-e 8 januari

Bericht door ds23man » 19 jan 2021 11:54

Nog wat informatie: op 8 januari werden de Fransen opgeroepen om minder stroom te gaan verbruiken:

https://www.saurugg.net/2020/blog/strom ... ruary-2021

https://www.francetvinfo.fr/economie/en ... 49531.html

Het blijkt dat het productieniveau van de kerncentrales daar sterk achterblijft en Frankrijk niet meer in zijn eigen verbruik kon voorzien tijdens de koude dagen. Tel daar nog eens de problemen in Spanje bij op die voor stroomimport afhankelijk zijn van het Franse netwerk.

Plaats reactie