super geleiding

Voor al je vragen over het elektriciteitsnet, hoog- en middenspanningstechniek waarop je het antwoord maar niet kunt vinden. Wellicht kan iemand je helpen
Plaats reactie
aardbewoner
middenspanning
Loads: 38
Aangesloten op: 08 sep 2015 21:06
Favoriete mastsoort: NorNed kabel
Dichtstbijzijnde trafo: Diemen venserweg 150/10 KV

super geleiding

Load door aardbewoner » 11 okt 2015 12:07

10 september in het artikel van tennet over de HTSC kabel staat " Daarnaast veroorzaakt de HTSC-kabel geen magnetisch veld. " dat lijkt mij niet waar, een MRI scanner werkt ook met supergeleiding en die heeft toch wel een heel sterk magnetisch veld.
Wat ik mij ook afvraag is wat gebeurd er aan het begin en eind van die kabel?
Omdat de doorsnede van de HTSC-kabel veel dunner kan zijn.
De warmte geleiding van HTSC-kabel naar gewone kabel zal enorm zijn -200 naar >+20.
Elektriciteit je mist het pas als het wegvalt.

Mastbeeld van deze aansluiting
Mark
Globale moderator
Loads: 1174
Aangesloten op: 25 jan 2012 01:06
Favoriete mastsoort: Donaumast
Dichtstbijzijnde trafo: Spijkenisse
Leg galvanisch contact:

Re: super geleiding

Load door Mark » 11 okt 2015 14:43

Dit geeft Nexans als motivatie.
Nexans voegde de load toe:In a HVAC cable design the inner layers of HTS tapes transmit power while the outer layers are grounded. In the outer layers, currents equal in magnitude but opposite in phase to the inner layers are induced. These induced currents completely eliminate the electromagnetic fields of the inner layers.

This is one of the key benefits of the cold dielectric design. The fact that the electromagnetic field is contained inside the superconduc- ting screen also reduces the cable inductance significantly, another important benefit of the cable.
Als ik het goed begrijp zorgt men ervoor dat de magnetische velden in elkaars tegenfase staan en zo reduceren tot 0.

Mastbeeld van deze aansluiting
power cut
middenspanning
Loads: 45
Aangesloten op: 12 jun 2015 21:48
Favoriete mastsoort: deltamast
Dichtstbijzijnde trafo: Dirksland

Re: super geleiding

Load door power cut » 11 okt 2015 22:57

Het verschil is dat in een MRI juist een extreem sterk magnetisch veld gewenst is. Supergeleiding helpt daar om de verliezen in de magneten te beperken, vergelijkbaar met de magneten die CERN gebruikt om de deeltje te geleiden. Ik denk dan ook dat het kleine magnetische veld van deze kabel gezocht moet worden in de coaxiale opbouw. Zelf ben ik ook wel benieuwd hoe het begin en eind aangesloten worden.

Mastbeeld van deze aansluiting
Mark
Globale moderator
Loads: 1174
Aangesloten op: 25 jan 2012 01:06
Favoriete mastsoort: Donaumast
Dichtstbijzijnde trafo: Spijkenisse
Leg galvanisch contact:

Re: super geleiding

Load door Mark » 12 okt 2015 14:25

De vergelijking met een MRI/NMR machine gaat sowieso niet echt op alleen al omdat de supergeleider bij zo'n apparaat gekoeld moet worden met vloeibaar helium (op 4 Kelvin) en TenneT blijkbaar voor een supergeleider kiest die gekoeld kan worden op slechts 77 Kelvin (hence the name, high temperature super conductivity), met vloeibaar stikstof dus.

Over de aansluiting aan begin en eindpunten. Ik heb daar geen flauw idee van maar fantaseren kan ik wel: de supergeleider moet over de volle lengte gekoeld worden en blijven. Stel dat dit zich in een mantel afspeelt. Wellicht laat men dan de mantel met koeling een stukje doorlopen nadat de supergeleider is geëindigd. Dan kan in de gekoelde mantel een aansluiting worden gemaakt met een niet-supergeleider voor de aansluitingen aan je overige hoogspanningsapparatuur. Zo zorg je ervoor dat je supergeleider over de gehele lengte gekoeld blijft en kan de installatie voor het maken van vloeibaar stikstof ook in gebouwtjes aan begin en eind worden onder gebracht.

Plaats reactie