Info voor beginners

Voor al je vragen over het elektriciteitsnet, hoog- en middenspanningstechniek waarop je het antwoord maar niet kunt vinden. Wellicht kan iemand je helpen
Plaats reactie
Mastbeeld van deze aansluiting
mauritsdj
Nieuw forumlid. Wees vriendelijk voor 'm ;-)
Loads: 1
Aangesloten op: 22 sep 2015 15:57

Info voor beginners

Load door mauritsdj » 22 sep 2015 17:08

Hallo,

Ik ben op zoek naar technische informatie over verschillende constructieonderdelen van masten zoals: soortelijk gewicht van het gebruikte staal, gebruikte profielen en gebruikte verbindingen. Weet iemand toevallig waar ik dit soort info kan vinden?

Ik ben me net gaan verdiepen in dit onderwerp en probeer overzicht te krijgen in wat de mogelijkheden zijn met mast bouw. Ik hoop de technieken toe te kunnen passen op een eigen projectje.

Gr. Maurits

Mastbeeld van deze aansluiting
Hans
Site Admin + actief in het mainsite team
Loads: 3081
Aangesloten op: 03 dec 2011 20:49
Favoriete mastsoort: Tonmast
Dichtstbijzijnde trafo: Veenoord en Wageningen

Re: Info voor beginners

Load door Hans » 24 sep 2015 22:12

Of daar kant en klare documentatie over bestaat vraag ik me af.
Ook vakwerkmasten heb je in soorten, maten en leeftijden (in Nederland alleen al tussen 1929 en vandaag), zodat er een keur aan verschillende technieken, materialen en methoden is gebruikt. Het hangt af van het tijdperk, de normen, de prijzen van materiaal en arbeid, realisatietijden en soms zelfs van totaal subjectieve factoren af zoals esthetiek welke technieken en materialen er zijn gebruikt in de constructie.

Wat je voor moderne mastenbouw kan proberen is contact opnemen met een fabrikant of constructeur. Vraag eens aan subcontractors van Tennet en Elia, bedrijven zoals Spie of Joulz, waar die de masten laten maken die zij opbouwen. Grote kans dat je dan bij het Turkse bedrijf Mitas uitkomt, die maken de laatste decennia de hoekijzers voor bijna alle Nederlandse vakwerkhoogspanningsmasten. (Meestal gaat het dan overigens om relatief korte verbindingen of om reconstructies.)
Een andere optie is even bellen met Elia. Die zijn momenteel bezig een splinternieuwe 380 kV-verbinding met vakwerkmasten uit de grond te stampen (het Stevinproject). Ook die halen hun masten ergens vandaan, wellicht kunnen ze je aan een naam helpen.

Verder zou je msschien wel het beste kunnen informeren bij opleidingen (metaal)bouwkunde. Die hebben flink wat verstand van vakwerk, alle krachten die je erin tegenkomt: torsie, uitknikking, scharniermomenten, ductiliteit, vloeigrenzen, enzovoort. Ook van alle methoden om onderdelen te verbinden.

Op dit forum zou je het beste aan TomBorger kunnen vragen waar je zulke literatuur of opleidingsinformatie het beste kan vinden. Die heeft het gestudeerd.
Trots geboren in het 110 kV-gebied

Mastbeeld van deze aansluiting
Shrek
380 kV + Netkaartcrew
Loads: 1709
Aangesloten op: 18 mei 2012 17:53
Favoriete mastsoort: dubbelvlag mast
Dichtstbijzijnde trafo: Boortmeerbeek

Re: Info voor beginners

Load door Shrek » 24 sep 2015 22:28

Hans voegde de load toe: Een andere optie is even bellen met Elia. Die zijn momenteel bezig een splinternieuwe 380 kV-verbinding met vakwerkmasten uit de grond te stampen (het Stevinproject). Ook die halen hun masten ergens vandaan, wellicht kunnen ze je aan een naam helpen.
Zie http://www.hoogspanningsforum.com/viewt ... t=30#p8497 , http://www.ce2000.eu/ bouwt voor Elia.

Plaats reactie