Pagina 1 van 2

HVDC

Geplaatst: 29 jan 2018 23:57
door aardbewoner
Vraag over HVDC ,de norned zegt men is +450 KV en - 450KV.Waarom dat + - verhaal is het niet gewoon 900 KV ?

Re: HVDC

Geplaatst: 30 jan 2018 00:45
door Shrek
aardbewoner schreef:
29 jan 2018 23:57
Vraag over HVDC ,de norned zegt men is +450 KV en - 450KV.Waarom dat + - verhaal is het niet gewoon 900 KV ?
Als je een spanning definieert (of meet) is dat altijd tussen 2 punten die een verschillend potentiaal hebben.
Als je tussen de beide kabels van NorNed zou meten zou je inderdaad 900kV meten. Meet je echter tussen de grond en één kabel kom je op +450kV uit, meet je tussen de grond en de andere kabel kom je op -450kV.
Hangt er dus vanaf hoe je de spanning definieert ;)

Re: HVDC

Geplaatst: 30 jan 2018 07:31
door BaDu
Als ik er zo over nadenk is dat best een bijzondere manier van definiëren van deze spanning voor NorNed. Waarom?
In wisselspanningsnetten wordt de spanning gedefinieerd tussen de fasen en niet tussen fase en aarde.
Bij een 380kV systeem meet je nl. 220kV tussen fase en aarde.
Als je deze lijn doortrekt zou je NorNed moeten definiëren als 900kV :)
Het is alleen anders gegaan. :D

Re: HVDC

Geplaatst: 30 jan 2018 12:24
door Hans
De informatie of eigenlijk überhaupt de informatie over HVDC die we op de mainsite bieden is nogal rudimentair. Deels is dat historisch gegroeid (of achtergebleven), voor een ander deel komt dat omdat er relatief weinig van is en beslist niet zichtbaar in de velden, maar een derde reden is gelijk aan wat we met AC hadden toen de site lang geleden begon: simpelweg gebrek aan andere toegankelijke bronnen. Nu is dat inmiddels wel anders dan zo rond 2003, toen slingerde er letterlijk nog maar weinig kennis rond op het internet en tegenwoordig is het eerder teveel dan te weinig zodat je door de masten het trafostation niet meer ziet. In de menu's op de website (met name die over hoogspanningstechniek) moet nog een keer een fikse rationalisatie door worden gevoerd. Er zijn nog twee andere onderwerpen die erg onderbelicht zijn, geschiedenis en constructiewerk. Met andere woorden, er moet nog een boel geschreven worden. (We need more graftakkeweer :) )

Wat NorNed betreft, tot zover ik weet wordt die als symmetrical monopole bedreven. Meestal wordt dat voor kleinere of kortere projecten gebruikt zoals enkele Noorse olieplatforms en zogeheten HVDC-light, maar de NorNed-kabel is een zeldzame uitzondering waarbij dit concept met slechts één fysieke kabel met twee geleiderkernen op deze zwaarte wordt toegepast. Bij een symmetrical monopole worden twee geïsoleerde aders, in dit geval binnen dezelfde kabel, actief bedreven in tegenovergestelde richting. Beiden voeren dan een tegengestelde polariteit.
Nu weet ik niet of de 450 kV waar men het over heeft het potentiaalverschil is tussen de beide geleiderkernen (zodat er dan ten opzichte van de aarde voor beide geleiderkernen een potentiaal van 225 kV bestaat) of dat het allemaal het dubbele is, zodat er een verschil van 900 kV is tussen de beide geleiderkernen. Eerlijk gezegd denk ik het eerste. Als we de kabeldoorsnede bekijken en de isolatiedikte bestuderen, dan lijkt het me sterk dat je 450 kV in bedwang kan houden met slechts drie centimeter oliegedrenkt papier. Maar er zijn hier vast wel anderen die daar meer vanaf weten.

Re: HVDC

Geplaatst: 30 jan 2018 16:24
door BaDu
Inderdaad symmetric monopole oplossingen kenmerken zich door een niet geaard DC-systeem, je kan dus niet spreken van een spanning tov aarde, maar alleen van een spanning tussen de beide geleiders. Die spanning bedraagt 450kV DC.
Aangezien het DC systeem ongeaard is betekend dit dat beide geleiders geïsoleerd moeten worden, maar als voordeel geldt dat de transformatoren en het AC net geen DC-stromen geinjecteerd krijgen in normale maar ook bij aardfouten in het DC-deel. (daar kunnen trafo's net zo goed tegen).
Screenshot from 2018-01-30 16-21-33.jpg
Symmetric Monopole (HVDC Light Volgens ABB)
Screenshot from 2018-01-30 16-21-33.jpg (24.54 KiB) 10822 keer bekeken

Re: HVDC

Geplaatst: 30 jan 2018 17:02
door Johan
Het laatste antwoord is duidelijk maar voor Brit-Net staan twee kabels op de netkaart.
Zijn dit een aderige kabels en ook zwevend t.o.v. aarde?
Twee aparte kabels is misschien nodig i.v.m. het grotere vermogen.

Johan

Re: HVDC

Geplaatst: 30 jan 2018 19:01
door BaDu
Het is idd een een symmetric monoploe systeem net als NorNed, maar met twee enkelpolige kabels, het systeem is aangelegd door Siemens en heeft dus iets andere mogelijkheden.
Zo zijn de converters geschikt voor black-start voeding van het donkere land vanuit het andere land (lijkt me best nuttig omdat beide gebieden asynchroon zijn) en kunnen de converters ook flink wat blindlast leveren (nuttig voor compensatie in het AC-net).

Re: HVDC

Geplaatst: 30 jan 2018 19:20
door Johan
Ook weer duidelijk BaDu.

Maarrrrr dan moet er toch maar één kabel op de netkaart voor het Brit-Net :oops:
we tekenen ook geen losse AC aders.

Johan

Re: HVDC

Geplaatst: 31 jan 2018 12:03
door BaDu
Johan schreef:
30 jan 2018 19:20
Maarrrrr dan moet er toch maar één kabel op de netkaart voor het Brit-Net :oops:
we tekenen ook geen losse AC aders.
Die kabels staan ingetekend als Pool I en Pool II. :)
Lijkt wat vreemd maar voldoet mi wel aan de Netkaartbijbel.

Re: HVDC

Geplaatst: 31 jan 2018 12:49
door aardbewoner
@BaDu Ok spanning tussen de geleiders waarom dan spreken over +450 KV en - 450 KV .Grijns dit zou dus betekenen 0V :) een nep leiding.

@ Hans (We need more graftakkeweer :) Och als ik kan helpen,soms tijd genoeg.