Nieuwe eisen aansluiting zonnepanelen ls net

Discussieer mee over de wereld van het grootschalig elektriciteitsnet en alles wat daarmee te maken heeft
ds23man
380 kV
Berichten: 1870
Lid geworden op: 11 okt 2020 12:29

Nieuwe eisen aansluiting zonnepanelen ls net

Bericht door ds23man » 09 mar 2021 10:17

Ik kwam dit tegen:

Installatie verplicht aanmelden

"Voordat u een installatie in gebruik kunt nemen, moet u bij uw netbeheerder melden om welke installatie het gaat. Doet u dit niet? Dan wordt de opwekinstallatie niet aangesloten op het net. Grote zakelijke klanten doen dit via hun accountmanager. Consumenten en kleinere zakelijke klanten gebruiken hiervoor energieleveren.nl. Dit verandert na 27 april niet. Op de achtergrond werken de netbeheerders samen aan een nieuw registratiesysteem voor energieleveren.nl. Dit systeem moet de nieuwe en strengere technische eisen vastleggen. Naar verwachting wordt het registratiesysteem deze zomer (geleidelijk) ingevoerd.
Uitstel certificering nieuwe opwekinstallaties

Om te kunnen controleren of kleine installaties inderdaad aan de strengere technische eisen voldoen, moet er certificering komen voor opwekinstallaties als zonnepanalen. Die certificering is er op dit moment nog niet. De netbeheerders zijn daarom in overleg met toezichthouder ACM, over hoe hiermee om te gaan. Totdat hier meer duidelijkheid over is, verandert er voor consumenten met zonnepanelen niets. "


Gaan we kijken in de netcode, kom je dit tegen:


Artikel 3.14

1

1 Een elektriciteitsproductie-eenheid met een maximumcapaciteit groter dan 11 kW, aangesloten op een laagspanningsnet, is in ieder geval voorzien van:

a. een meetinrichting voor de afgegeven stroom;

b. een signalering of de elektriciteitsproductie-eenheid al dan niet parallel is geschakeld met het net.

2 De beveiliging van de elektriciteitsproductie-eenheid met een maximumcapaciteit groter dan 11 kW, aangesloten op een laagspanningsnet, is in ieder geval op drie fasen voorzien van:

a. een onderspanningsbeveiliging met een aanspreeksnelheid van 2 seconden bij 80% van de nominale spanning én van 0,2 seconden bij 70% van de nominale spanning;

b. een overspanningsbeveiliging met een aanspreeksnelheid van 2 seconden bij 110% van de nominale spanning;

c. een maximum-stroomtijdbeveiliging; bij een vermogenselektronische omzetter een overbelastingsbeveiliging;

d. een frequentiebeveiliging met een aanspreeksnelheid van 2 seconden bij 47,5 en 51,5 Hz; deze beveiliging mag éénfasig zijn.

3 Bij een door middel van vermogenselektronica gekoppelde elektriciteitsproductie-eenheid met een maximumcapaciteit groter dan 11 kW, aangesloten op een laagspanningsnet, mag parallelschakeling eerst enkele minuten nadat de netspanning weer aanwezig is, plaatsvinden.

Als je meer dan 11 KW hebt moet je straks een brutoproductiemeter hebben! Heb nu 8 KW maar dat wordt straks 16 KW.

Enexis heeft al eisen voor de meterkast:

https://docplayer.nl/7222043-Installati ... meter.html

Gebruikersavatar
Knarvel
380 kV + Netkaartcrew
Berichten: 1185
Lid geworden op: 29 apr 2012 18:19
Dichtstbijzijnde trafo: Waarderpolder

Re: Nieuwe eisen aansluiting zonnepanelen ls net

Bericht door Knarvel » 09 mar 2021 12:49

Al die eisen zijn allang in de firmware van de omvormers geïmplementeerd, incl. de bruto-productiemeter. Wellicht zou een interface naar een van de interne poorten (de gasmeterpoort blijft steeds vaker over) van een slimme meter toegevoegd kunnen worden.

ds23man
380 kV
Berichten: 1870
Lid geworden op: 11 okt 2020 12:29

Re: Nieuwe eisen aansluiting zonnepanelen ls net

Bericht door ds23man » 09 mar 2021 14:35

Ad 1 slaat op je meterkast Ad 2 op je omvormer.

Heb dit even na gespit:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 31&from=EN

Daar wordt nergens gesproken over Ad 1 bij installaties tot 1 MW laat staan een keiharde grens wat betreft 11 KW.

Dit is iets wat de netbeheerders bedacht hebben om de wat grotere installaties die geen brutoproductiemeter hebben omdat ze geen SDE+ subsidie ontvangen alsnog zo'n meter door de strot te douwen. Er zijn nogal wat installaties met redelijk wat vermogen die ze niet kunnen monitoren.

Gebruikersavatar
kevelek
220 kV
Berichten: 226
Lid geworden op: 05 jun 2019 20:00

Re: Nieuwe eisen aansluiting zonnepanelen ls net

Bericht door kevelek » 09 mar 2021 19:01

Dergelijke regelgeving is in Vlaanderen al jaren van toepassing in min of meer dezelfde vormgeving.
Ook hier zijn particuliere PV installaties maximaal 10kWp in de simpelste uitvoering. Gaat men boven dit vermogen, dan zal er steeds een aparte digitale meter geinstalleerd worden die zuiver de PV productie meet. Dit is geen gewone digitale meter zoals iedereen er binnenkort 1 heeft, maar de variant die we al jaren gebruiken bij industriële klanten. Hij communiceert eveneens via het GSM netwerk.
Maar dergelijke installaties ben ik nog nooit zelf bij particuliere netgebruikers tegengekomen. (wil niet zeggen dat ze er niet zouden zijn).
Boven 10kWp is er trouwens een netstudie nodig die bepaalt wat de aansluitwijze van de installatie zal zijn met de eventuele bijkomende kosten van de aanleg van een bijkomende kabel of ombouw naar 400V van de bestaande kabel. Wellicht hierdoor dat maar weinig mensen thuis meer dan 10kWp hebben liggen.

https://www.vlaanderen.be/grote-install ... nnepanelen

Boven een bepaald vermogen (verdorie, het exacte vermogen ben ik even kwijt :kopstoter: ) komt er een interfacekast waaruit Fluvius gradueel het vermogen kan bijsturen (0-50-75-100% bv) dit om bij calamiteiten op het net waarbij dat noodzakelijk is, decentrale productie kunnen verminderen. (voor het herschakelen van het net kan dat bijvoorbeeld soms nodig zijn om de netstabiliteit tijdens de schakeling te waarborgen)
Grote tuinders of fabrieken met WKK´s van pakweg 1MVA hebben sowieso dergelijke interfacekasten staan. Iedere afregling die wij zo uitvoeren moet wel gerapporteerd worden aan de VREG, dus dat gebeurd niet zomaar.
Meten is Weten, Gissen is Missen. Raak niets aan wat niet geaard is en aard nooit zonder te meten.

ds23man
380 kV
Berichten: 1870
Lid geworden op: 11 okt 2020 12:29

Re: Nieuwe eisen aansluiting zonnepanelen ls net

Bericht door ds23man » 10 mar 2021 12:24

Is het net bij jullie zo zwak? Hier in Nederland mag je gegarandeerd terugleveren aan de hand van je hoofdzekeringen.

De meest huizen hier hebben 1x 35A of 3 x 25A. Met 3x 25 A mag je gewoon 16KW aan panelen installeren zonder speciale aanpassingen. Verder kunnen de netbeheerders hier geen invloed uitoefenen op de te leveren stroom met terugregeling. Wel gaan ze op een paar plekken i.v.m capaciteitsproblemen experimenteren met zo'n regeling bij grote zonneparken.

In de toekomst zullen ze wel meer invloed en inzicht willen hebben, vandaar dat die 11KW grens nu al in de netcode staat.

maarten
220 kV
Berichten: 339
Lid geworden op: 22 mei 2017 10:38

Re: Nieuwe eisen aansluiting zonnepanelen ls net

Bericht door maarten » 10 mar 2021 15:52

Nou ja, je mag het wel, maar het is niet gegarandeerd dat dat altijd goed blijft gaan natuurlijk. Volgens mij zijn er al plekken waar maatregelen zijn getroffen omdat de spanning te ver opliep.
Als ik nieuwe wijken zie opkomen zie ik bij projecten voor (sociale) huurwoningen vaak het hele dak vol liggen, bij door projectontwikkelaars ontwikkelde koopwoningen vooral excuus-panelen en bij privaat gebouwde koopwoningen weer het hele dak vol.

Zo is er bij mij in het dorp een stukje met iets van 50 woningen ontwikkeld met het hele dak vol. Zelfs aan één kant kom je dan al gauw op 1500 m2 wat tegenwoordig ook al gauw 280.000 kWp is. Dat wordt dan gedistribueerd over die 50 aansluitingen het net ingestuurd, maar ik vraag me af wat het 10 kV kastje daar komende zomer van zegt als er op piek 280 MW doorheen gaat.
Uiteraard is hier bij nieuwbouwwijken makkelijk op te dimensioneren. Het probleem zal vooral ontstaan in bestaande wijken waar veel PV komt te liggen.

ds23man
380 kV
Berichten: 1870
Lid geworden op: 11 okt 2020 12:29

Re: Nieuwe eisen aansluiting zonnepanelen ls net

Bericht door ds23man » 10 mar 2021 16:21

Hier in hart van het aardbevingsgebied zijn alle daken vol gepleurd met zonnepanelen vanwege de 4000 euro compensatie die iedere huiseigenaar heeft gehad voor energie besparende maatregelen. Netwerk geeft geen krimp, alleen in Loppersum hebben ze een regeltrafo moeten plaatsen.

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/181729/P ... -reguleren

https://www.dvhn.nl/groningen/%E2%80%98 ... 09493.html

Gebruikersavatar
kevelek
220 kV
Berichten: 226
Lid geworden op: 05 jun 2019 20:00

Re: Nieuwe eisen aansluiting zonnepanelen ls net

Bericht door kevelek » 10 mar 2021 18:14

Het heeft in Vlaanderen volgens de huidige regeling geen enkel economisch nut om hele daken te gaan volleggen met zonnepanelen om dan dergelijke vermogens te gaan injecteren in het net.
Je kan net zo goed je geld dan gaan uitdelen op de plaatselijke kermis (je krijgt ong. 4cent per kWh injectie tov ong. 30cent per kWh afname). Het beleid stuurt namelijk aan op maximaal zelfverbruik en indien mogelijk thuisopslag. Met andere woorden, beleidsmakers willen ten alle tijden vermijden dat de netbeheerder moet investeren in het verzwaren van de distributienetten voor de energietransitie. Of de combinatie opslag en slimme vraagsturing de volledige lading zal dekken in de praktijk zoals de theorie dat voorstelt, zal de toekomst wel uitwijzen.
Het capaciteitstarief (netvergoeding aan de hand van je verbruikspieken) is nu wel even on-hold gezet om de gemoederen te bedaren, maar is ook geen goede combinatie met een PV installatie van 10kWp. De "Piek" in je aansluiting is namelijk 2-zijdig. zowel afname als injectie dus. En als je bij goed weer dan 9kW terugduwt naar het net is dat een piek die veel geld zou gaan kosten.

Uiteraard is het voor mensen die echt hun best willen doen om het milieu / klimaat te redden natuurlijk toegestaan om heel je dak vol te leggen met PV panelen en alles op het net te duwen. Je wordt er vandaag de dag financieel niet beter van (wat ook niet de bedoeling is van het klimaat redden) maar ondertussen dwing je de gas en steenkoolcentrales wel een tandje lager in hun uitstoot. Ter compensatie van mensen die zich om welke reden dan ook geen zonnepanelen kunnen veroorloven.
Meten is Weten, Gissen is Missen. Raak niets aan wat niet geaard is en aard nooit zonder te meten.

ds23man
380 kV
Berichten: 1870
Lid geworden op: 11 okt 2020 12:29

Re: Nieuwe eisen aansluiting zonnepanelen ls net

Bericht door ds23man » 10 mar 2021 18:24

Wij hebben hier al jaren de salderingsregeling ( die nu afgebouwd gaat worden, maar dat is ook weer onzeker met de komende verkiezingen). Alles wat je verbruikt wordt verrekend met het tarief wat je opwekt, met een max van 5.000Kw teruglevering van je eigen verbruik op jaarbasis gezien.

pietje
220 kV
Berichten: 271
Lid geworden op: 13 apr 2020 10:04

Re: Nieuwe eisen aansluiting zonnepanelen ls net

Bericht door pietje » 10 mar 2021 22:10

kevelek schreef:
10 mar 2021 18:14
Het heeft in Vlaanderen volgens de huidige regeling geen enkel economisch nut om hele daken te gaan volleggen met zonnepanelen om dan dergelijke vermogens te gaan injecteren in het net.
Je kan net zo goed je geld dan gaan uitdelen op de plaatselijke kermis (je krijgt ong. 4cent per kWh injectie tov ong. 30cent per kWh afname). Het beleid stuurt namelijk aan op maximaal zelfverbruik en indien mogelijk thuisopslag. Met andere woorden, beleidsmakers willen ten alle tijden vermijden dat de netbeheerder moet investeren in het verzwaren van de distributienetten voor de energietransitie. Of de combinatie opslag en slimme vraagsturing de volledige lading zal dekken in de praktijk zoals de theorie dat voorstelt, zal de toekomst wel uitwijzen.
Het capaciteitstarief (netvergoeding aan de hand van je verbruikspieken) is nu wel even on-hold gezet om de gemoederen te bedaren, maar is ook geen goede combinatie met een PV installatie van 10kWp. De "Piek" in je aansluiting is namelijk 2-zijdig. zowel afname als injectie dus. En als je bij goed weer dan 9kW terugduwt naar het net is dat een piek die veel geld zou gaan kosten.

Uiteraard is het voor mensen die echt hun best willen doen om het milieu / klimaat te redden natuurlijk toegestaan om heel je dak vol te leggen met PV panelen en alles op het net te duwen. Je wordt er vandaag de dag financieel niet beter van (wat ook niet de bedoeling is van het klimaat redden) maar ondertussen dwing je de gas en steenkoolcentrales wel een tandje lager in hun uitstoot. Ter compensatie van mensen die zich om welke reden dan ook geen zonnepanelen kunnen veroorloven.
Het jammere aan de regeling in Vlaanderen is wel dat je het potentieel niet ten volle kan/mag benutten.
Op een enkelfasige aansluiting van 40A (~9kVA) mag je maar een totaal van 5kVA omvormer(s) installeren.
Hoeveel je maximaal teruglevert, is niet belangrijk.
Ik zou bv. extra panelen willen installeren, waarbij ik het teveel aan elektriciteit omzet in warmte voor mijn buffervat, maar dat is helaas niet mogelijk.

Binnen enkele jaren stopt het verhaal van de terugdraaiende teller en met de huidige terugleververgoedingen zou ik liever mijn overtollige productie omzetten in warmte dan ze voor een habbekrats weg te geven. Dan zou het interessant zijn om enkele kVA extra te installeren, maar het zal iets worden als 5 kVA omvormers voor 8kW piek zonnepanelen, maar dat blijft een jammere zaak.

Plaats reactie